0575 463507
info@gebr-arends.nl

Lindeboom Radstake

350 jarige Lindeboom wordt vervangen door een nieuwe Lindeboom.

Ons bedrijf werd gebeld door Robert Venderbosch met het verzoek een afspraak te maken om te kijken naar de Linde. De vraag was of de boom nog kon blijven staan of dat hij weg zou moeten worden gehaald. Arnold Arends is gaan kijken, samen met Robert en Johan Venderbosch en met Eddy Bouwmeester, want hij had 10 jaar geleden de boom ook al onderzocht. De conditie van de Linde was toen al zo slecht dat er een steun moest worden aangebracht. Na grondig onderzoek bleek de situatie alleen maar slechter te zijn geworden. De honingzwam had nu zo toegeslagen dat dat gezamenlijk werd besloten de boom weg te halen. De situatie was onveilig geworden, takken zouden zomaar af kunnen breken. Nadat ook de bomen stichting de boom had bekeken en tot dezelfde conclusie was gekomen, werd besloten de kapvergunning aan te vragen.

 

Iedereen was het er over eens dat er een nieuwe linde moest komen. Robert Venderbosch heeft Arnold Arends en Johan Venderbosch opdracht gegeven een nieuwe linde uit te zoeken bij Klanderman in Halle. Alwin Klanderman adviseerde en wees een bepaalde boom aan, die wat groei en vertakkingen betreft, veel zou gaan lijken op de oude linde. De boom zou in de breedte gaan groeien, en als de takken lang genoeg zouden zijn, konden ze geknot worden.

 

Alles moest nu georganiseerd gaan worden. Venderbosch regelde de telekraan en Arnold overlegde met Eddy Bouwmeester. Samen besloten ze dat de oude Linde naar de Apenheul in Apeldoorn zou moeten gaan. Er werd een container besteld en de klus kon beginnen. Om de nieuwe lindeboom te planten werd een mobiele kraan geregeld met een kantelvak zodat er een nieuw plantvak gegraven kon worden en worden gevuld met nieuwe zwarte aarde. Alwin Klanderman wilde zelf graag helpen met planten. Hij heeft de oude boom op tijd laten rooien en toen kon de nieuwe boom bij de Radstake geplant worden. De hele operatie heeft een halve dag geduurd.

 

Nu staat er een nieuwe linde bij de Radstake. We zijn er trots op hoe alles verlopen is en hopen nog lang onder de nieuwe linde te mogen zitten.